Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


zondag 20 februari 2022

Voorbij de grenzen van Rudi Meulemans

 Lieve lezers,


Wanneer ik een stapel(tje) boeken moet verwerken om ze tot holebibib boek te brengen lees ik niet alleen voor en achterflap, soms neem ik hier en daar een fragment tot mij om het boek juist te catalogeren.  

Zo ook met 'Voorbij de grenzen, een biografie'.  Het was vooral de ondertitel 'Een reis door  een verborgen schrijversleven'  die met er toe aanzette het boek echt te lezen.   Een terechte keuze bleek alras.  

Schrijver Rudi Meulemans vertrekt naar de Verenigde Staten om zich te verdiepen in het leven van Glenway Westcott.  Succesvol auteur in zijn jonge jaren maar daarna stilte.  Uitverteld?  Blijkbaar  is Glenway zijn hele leven blijven schrijven, aanzetten tot een verhaal, dagboeken,  brieven, korte nota's......dozen en dozen vol.   Zijn broer heeft er voor gezorgd dat al die nota's zijn terecht gekomen in een bibliotheek van de Yale universiteit.   Het is daar dat Rudi Meulemans het verhaal achter Glenway probeert te achterhalen.  


Glenway was niet alleen een begenadigd auteur, hij had een uitgebreide

vriendenkring. Zo duiken we in het lgbtq+ leven van voor en na de tweede wereldoorlog zowel in de Verenigde Staten als in Europa.  Glenway had de mogelijkheden en reisde veel.  Achteraan het boek is een lijst opgenomen van meer dan 30 namen met wie hij intense kontacten onderhield en of een verhouding had.  Van zijn levenspartner  Monroe Wheeler, Em Forster, George Platt Lynes, Henri Matisse, Christopfer Isherwood en vele anderen.

Hou meer Rudi Meulemans zich verdiept in het leven van Glenway en co, hoe meer hij zich met hem verwant voelt.  Hij bestudeert niet alleen de documenten maar bezoekt ook de plaatsen waar hij woonde om zo nog dichter bij Glenway te komen. 

Ik kan het boek alleen maar  aanraden,  de  inhoud is zeker interessant, het is ook goed geschreven en zowel de verwevenheid tussen beide schrijvers, verleden en heden en de ontdekkingstocht maken het een meer dan fijn boek.  

Voorbij de grenzen, F2020/5088Bert, uw boekenbeheerder
Geen opmerkingen:

Een reactie posten