Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


donderdag 15 mei 2014

Liefde en Kabaal van Patrick Gale

LL,

zoals eerder gemeld wil ik graag een woordje met u delen over het boek  'Liefde en Kabaal' van Patrick Gale. Ik heb het  boek enkele jaren geleden gekocht en recent met plezier herlezen, dat hoort bij een goed boek.  Leuk om het boek nu in onze bib te mogen zetten.

Verkijk je niet op de Nederlandstalige titel, die wel de lading dekt maar niet erg aantrekkelijk klinkt.  De Engelstalige benaming ' Rough Music' vind ik een betere vondst.

Een schrijver krijgt meestal de goede raad te schrijven over wat hij/zij kent.  Als je de biografische gegevens leest ( bio P Gale )van Patrick G, dan begrijp je waarom hij vol liefde Cornwall in zijn boek als decor gebruikt, het gevangeniswezen, kostschool.   Ik vermoed ook  dat Patrick  een beginnende dementie van dichtbij heeft meegemaakt, zo subtiel  gebruikt hij dit gegeven in z'n verhaal.  Pakkend gewoon.

Als je het naakte raamwerk van dit familieverhaal uittekent kom je bij het scenario van een soap.  De uitspraak "Hoe verzinnen ze het" is dan dichtbij.  Alleen dit soapy raamwerk merk je niet, het komt allemaal zo geloofwaardig over. Het zit kundig verborgen onder deze voor mij zeer goed geschreven familieroman vol subtiliteit,  met lessen die je beter inzicht kunnen geven in je omgeving en in je eigen doen en denken.

Patrick heeft gekozen voor de techniek van 2 naast mekaar lopende tijdperken:  de vakantie van een jong gezin  in 'De strandjutter' en vele jaren later een  vakantie met min of meer  dezelfde gezinsleden  in hetzelfde huisje 'Het blauwe huis'.  Zowel in de hoofdstukken over het jonge gezin als in de met een tijdsprong beschreven vakantie duiken  nog andere familieleden op (het is een familieroman!).  Gebeurtenissen uit het verleden verklaren het verloop van het nu.  Leren ons dat eenvoudige voorvallen je leven later  kunnen beïnvloeden.  Er zijn geen volmaakte mensen, minder fraaie kanten worden  belicht.  Moeders en vaders zijn niet perfect...zonen en dochters evenmin.  Pijnlijke scenes soms.  Kortom menselijke mensen maar met mededogen voor elkaars fouten.

Het verhaal.
Will krijgt  een vakantie cadeau in Cornwall voor zijn verjaardag.  Hij brengt die door samen met zijn ouders en familie.  In 1968 (+- 30 jaar vroeger)  verbleef hij als kind in hetzelfde vakantiehuisje met zijn ouders waar er toen ook   familie opdook. Verweven door het verhaal een stukje Engelse geschiedenis.   Meer wil ik niet prijsgeven over 'Liefde en Kabaal' om u, beste lezer, het genoegen van het ontdekken niet te ontnemen.

Zorg voor een fijn plekje en geniet....meer dan één keer.

gilbert de cooman
uw boekenbeheerder 

1 opmerking:

  1. Dag,
    Rauwe muziek" ware een betere vertaling geweest dan het domme "Liefde en kabaal"... Inspiratieloos indeed. Hopelijk is de rest van de vertaling beter (maar ik laat 't aan anderen over om te oordelen, mijn eigen leesstapel is te hoog aan 't groeien om dit boek (m) erbij te nemen, maar als jij zegt dat 't goed is, dan geloof ik het direct :-).

    Merci, Gilbert, Merci!

    LeeN

    BeantwoordenVerwijderen