Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


open op zondagnamiddag van 14u tot 17u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


woensdag 9 augustus 2023

Nieuw in de bib: de Geschiedenis van het Homohuwelijk in België!


Paul Borghs, auteur van o.a. ‘de Holebipioniers’ schreef ‘Echt Verbonden. Geschiedenis van het Homohuwelijk in België.’ (Uitgegeven bij Ertsberg 2023.) De term ‘homo’ staat gemakshalve voor ‘van gelijk geslacht’. Het is dit jaar trouwens de twintigste verjaardag van de invoering van dit huwelijk.

Paul beschrijft meticuleus de ontstaansgeschiedenis van het homohuwelijk in België – tweede land ter wereld na Nederland – en van de adoptiewet door homoparen. Het werk is bijzonder gedocumenteerd en bevat haarfijne analyses. Het geeft een inzicht in politiek België over de recente decennia, de pro’s en contra’s van politici, de grote voorvechters. Paul maakte geruime tijd deel uit van de cel Politiek van de FWH (later Cavaria).

Het boek schetst dus het historische politieke en juridische verloop. Maar bevat daarnaast ook een schat aan geschiedkundige informatie over het reilen en zeilen van (en strijd tussen!) de diverse verenigingen van de vorige eeuw. De Federatie Werkgroepen Homofilie (FWH), de Liga van Gespreks- en Onthaalcentra voor Homo’s, het Roze Aktiefront. En een vertederende beschrijving van de ontmoeting tussen Paul en Roger en hoe zij daarna getracht hebben hun relatie in een wettelijke, permanente clausule vast te leggen.

Paul wijst er aan het einde van het boek op dat homorechten ook vlug weer kunnen afgebouwd worden en dus is waakzaamheid geboden. Recent kwam in het nieuws dat in gemeentes in Italië het vermelden van de meemoeders in de geboorte-actes onwettig is.

Dit boek is een niet te onderschatten tijdsdocument. We zijn er Paul erg dankbaar voor.

Alex Scheirs/Marc Daems, augustus 2023. 

Paul Borghs (1963) studeerde rechten, toegepaste economische wetenschappen en politieke en sociale wetenschappen. Hij is sinds het begin van de jaren 90 actief in de homo- en lesbiennebeweging. Hij publiceerde onder meer Holebipioniers. Een geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen en schreef mee aan Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België



Geen opmerkingen:

Een reactie posten