Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


open op zondagnamiddag van 14u tot 17u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


dinsdag 21 maart 2023

Jeugdboekenmaand 2023

 Lieve lezers,


Bij  de  schenking van Kartonnen Dozen zitten er nog een twintig tal boeken die vooral  bestemd  zijn voor  eerste lezertjes en jonger.  Een  stapeltje dat  nog  wacht  op verdere verwerking. 

Ik heb wel al een drietal boeken, gericht op jongeren zelf gelezen.   Elk op zich een aanrader.


Niemand ziet het van Dolf  Verroen en Charlotte Dematons voor de tekeningen. (F4020/5384).

Een boekje dat vooral 5e 6e leerjaar studenten zal aanspreken. Het is  geillustreerd, korte hoofstukken en korte zinnen.  Wat me eerst opviel als start van verhaal: we zijn in Nederland in het jaar 1947.  Victor weet dat hij anders is en voelt zich beter in gezelschap  van de meisjes in z'n  klas.  En ja dan wordt er een meisje 'verliefd' op hem.....Er is ook nog Tinus.

Eenvoudig boekje met het nodige  drama en vol verwijzigen  naar de na-oorlogse periode.  De lege schommel van Betty Elias (4020/5454)Het verhaal van Azmi,  opgegroeid in Aleppo.  Hij moet samen met zijn ouders en zijn zusje, na zware bombardementen,  de stad van zijn jeugd  ontvluchten.  Eerst te voet en later met een gammel bootje over de Middellandse Zee.  Uiteindelijk belandt het gezin in Brussel. 

Ze zijn 'asielzoekers' met alle problemen  dien. Waar horen ze thuis? Hier spreken ze anders. Alles  moeten achterlaten.  Een zware rugzak om te dragen.

Het boek  draait vooral over afscheid nemen, trauma,  vluchten en vriendschap.  
Zwemmen in het donker van Tomasz  Jedrowski (F4020/ 5558)


Een duidelijk randgeval, is het een jeugdroman of eerder een exemplaar dat thuishoort bij de volwassenen?
Lezenswaardig voor beiden.  

Opvallend met het mooie plaatje maar ook voor de een tekstje op de achterflap: 'Stel je voor dat Call me by your name zich in het communistische Polen zou afspelen.....' Dat was genoeg info om het boek aan te vatten.  

Ludwik, een student wordt op het einde van zijn studies op landbouwkamp gestuurd.  Daar ontmoet hij Janusz. Samen beleven ze een zalige zomer en worden verliefd.  Na het kamp keren ze terug naar Warchau, de werkelijkheid, de vragen over hoe het verder moet met hun leven en met mekaar of niet.......

Stop het gerust in je reistas, je zal er geen spijt van hebben.  


Bert, uw boekenbeheerder  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten