Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


open op zondagnamiddag van 14u tot 17u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


maandag 17 januari 2022

Roman 'De Profeten van Robert Jones Jr.

Op de Zuid-Amerikaanse katoenplantage van de familie Halifax, door de lokale slaven ‘Empty’ gedoopt, spelen zich beestachtige wreedheden af. De slaven worden van identiteit, geschiedenis, seksualiteit en menselijkheid berooft. Toch laat niet iedereen z’n hoofd hangen.

Rebelse liefde

Achter de uitgestrekte katoenvelden staat een schuur waar de jonge slaven Isaiah en Samuel de dieren voeden en verzorgen. De schuur is hun thuisbasis, een plaats waar ze zelf gelukkig lijken. Andere slaven observeren hen, soms jaloers, verrukt of afgunstig, maar altijd geïnteresseerd. Hun pure en ongerept dynamiek doet de jongens onschendbaar lijken, alsof de onmenselijke wreedheden op de plantage hen niets maken. Hun liefde voor elkaar laat hun donkere en grove huid schitteren in een omgeving waar anders alles verdort.

Wanneer Amos, een slaaf in een hogere rang, de onderlinge bloedverwantschap van de slaven verraadt en met de goedkeuring van Master (Massa) Paul de bijbel begint te prediken, komen de jongens in gevaar. De hoop die van hun liefde afstraalt op de andere slaven vormt een bedreiging voor Empty, dat overleeft op angst en onderdrukking. Hun liefde is een daad van rebellie.

Bloedgeheugen

Paul Halifax is overtuigd van de minderwaardigheid van zwarten en zijn plannen voor de plantage doen een normaal persoon kokhalzen. Het racisme zit ingebakken in z’n hele gezin. Master Timothy, de (liberale?) zoon van Paul, is gefascineerd door de slaven en maakt hen onderwerp van zijn, aanvankelijk enkel, artistieke projecten. Ondanks hun meerderwaardigheidscomplex blijken de leden van de familie Halifax even ongelukkig als hun slaven.

Parallel loopt het verhaal van een Afrikaanse stam, waar katholieke slavenhandelaars eeuwenoude tradities en gedragingen vervloeken en enkele van de grootste ontvoeringen in de geschiedenis van de mensheid organiseren. Opvallend hoe, onder het mom van beschaving en vooruitgang, de Westerse natiën er (telkens opnieuw) in slagen om, onder het mom van zogenaamde universele waarden, de grootste misdaden in de geschiedenis begaan. Dat de katholieke kerk daar telkens een rol in weet te spelen, lijkt ook geen toeval te zijn.

In het bloedgeheugen van de slaven zit meer dan solidariteit, een magische kennis die hen in staat stelt beroep te doen op hun voorouders. De schrale plantage en haar bewoners zijn dan ook getuige van verschillende vage manifestaties, in de vorm van licht- en schaduwspel, die zowel angst als hoop met zich meebrengen.

Conclusie

Robert Jones Jr.’s schrijft met ‘The Prophet’s’ een verhaal over lijden en slavernij, over de gruwelijke wreedheden die ongelijkheidsdenken met zich meebrengt. Maar vooral een verhaal over hoop en liefde, over onderlinge menselijkheid en over de vraag: wie zijn de échte onderdrukten? Dat doet hij in prachtig lyrische taal, met een mooie verhaalopbouw en diverse uitgediepte personages. De magische onderdelen in het verhaal lezen soms wat ongemakkelijk en vaag, maar dat lijkt de bedoeling te zijn. De meerwaarde wordt pas op het einde van het verhaal écht duidelijk en is het wachten meer dan waard. De auteur doet actief beroep op je verbeeldingskracht en zet een verhaal neer waar geen bioscoopscherm groot genoeg voor zou zijn.

Broos Claerhout, vrijwilliger voor de boekrecensies van ZIZO.
Je kan het boek kopen bij Kartonnen Dozen: https://www.kartonnendozenlgbt.be/product/de-profeten/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten