Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


open op zondagnamiddag van 14u tot 17u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


maandag 13 september 2021

'And the Band Played On' van Randy Shilts

 

Er was een ander gevreesd virus in de jaren tachtig…1

Wellicht is het wat op de achtergrond geraakt met de Coronapandemie maar er was en is nog immer het HI-Virus (veroorzaker van aids) waartegen na al die jaren geen vaccin bestaat. Prof Montagnier –‘co-ontdekker’-van het HIV beweert zelfs dat door de zoektocht in Wohan naar dat vaccin het Coronavirus zou ontstaan zijn (!!).

Terug naar dat prachtige boek van reporter Shilts. Hij beschrijft de eerste jaren (1980 tot 1987) van de aidsepidemie voornamelijk in de States en dit haast dag per dag. Het was een lange zoektocht naar de oorzaak van de ziekte omdat het hoofdzakelijk over die ‘vuile homo’s’ ging en er bijgevolg weinig geld was voor onderzoek. In de pers was er ook weinig aandacht voor. Met de dood van filmster Rock Hudson veranderde dat plots maar dan was het al 1987.

In de beginjaren van de epidemie waren er heftige discussies over het al dan niet sluiten van de ‘baths’ (de sauna’s). Hadden gays niet pas wat vrijheid verworven? Ook over het testen van bloeddonoren (privacy en verzekering) ontstond ellenlang gepalaver al duikten de eerste hemofiliepatiënten met symptomen in 1982 op. Een ander punt van onenigheid rees over de vraag wie het aidsvirus ontdekt had. Was het dr. Gallo uit de States (retrovirusspecialist) of Prof. Montagnier van het Parijse Pasteurinstituut? Uiteindelijk moesten de presidenten Reagan en Jacques Chirac de zaak in 1987 beslechten en het ‘co-ontdekkerschap’ aan beide wetenschappers toekennen.

Aids had ondanks alles ook zijn positieve kanten. De gay-community organiseerde hulp in allerlei vormen2. Verzoening was een meer gewoon scenario voor mensen met aids en hun families dan verlating. Het recht van de patiënten en niet van het ziekenhuis te bepalen wie tot hun familie behoort….

Ik vind een eerste info-avond over dit thema in GOC -het toenmalig “Roze Huis”- terug op 22 augustus 1984. Ondertussen telden de States reeds duizenden besmetten en honderden sterfgevallen (er was geen behandeling).

Dit boek bevindt zich in onze holebibib onder de hoofding ‘Geschiedenis’.

Alex Scheirs, september 2021.

1 SHILTS Randy, And the Band played on. Politics, people and the AIDS epidemic. St.-Martin’s Press, New york 1987 ISBN 0-312-00994-1. Shilts is ook de auteur van ‘The Life and Times of Harvey Milk. The Mayor of Castro Street.’ (1982)

2 Ook in Vlaanderen, denken we maar aan het ‘buddyproject’, de aidstelefoon (1985) …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten