Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


open op zondagnamiddag van 14u tot 17u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


maandag 30 augustus 2021

Lezen tegen de keer - Homo- en lesbische erotiek in de literatuur vroeger en nu.

 

Niet alleen de beschikbaarheid van ‘homo’- en ‘lesbische’ literatuur is in nog geen 30 jaar enorm toegenomen, misschien nog wel belangrijker is dat de teneur van die literatuur sterk veranderd is.

In de meeste oudere romans, toneelstukken en films loopt het slecht af met homoseksuele en lesbische personages. Homoseksualiteit lijkt in die werken onlosmakelijk verbonden met een gewelddadige dood door moord, zelfmoord of een ongeluk. Voor het zover is heeft het leven de betreffende homo of lesbienne ook niet veel zonneschijn gebracht. Psychische verwarring, identiteitscrises, schuld- en schaamtegevoelens en ongelukkige liefdes markeren zijn of haar levenspad. Met zulke helden hadden publieke opinie en overheden niet zoveel moeite.

Anders was het met die literatuur waarin homoseksualiteit wordt voorgesteld als een reële bestaansmogelijkheid. Critici beschouwden een neutraal en genuanceerd beeld van homoseksualiteit al gauw als een gevaarlijke idealisering van de gelijkgeslachtelijke liefde. Lezers moesten beschermd worden tegen de verleiding die uit kon gaan van zulke literatuur.

Als 15-jarige drong ik, met smoesjes over bedlegerige familieleden, voortijdig door tot de volwassenenafdeling van de R.K. Leeszaal in mijn geboortestad Tilburg. De woelige jaren zestig waren al ruimschoots aan de gang, maar daarvan was in de bibliotheekcollectie nog weinig merkbaar. Ik zocht naar romans die handelden over bijzondere vriendschap tussen twee jongens of twee mannen. Er was geen sprake van dat ik de bibliothecaresse zou vragen naar romans over ‘homofilie’, een woord dat me toen trouwens nog niets zei. Als ik het al gedurfd had, was ik zeker met lege handen en een rood hoofd naar huis gestuurd. Ik moest mijn eigen intuïtie volgen en afgaan op boektitels en de vaak cryptische drie-zinnen-samenvatting voorin het boek opgesteld door de lectuurdienst. Woorden als ‘vriend’ ‘vriendschap’, ‘bijzonder’, ‘anders’, en ‘masker’ kregen een signaalfunctie. Meestal ving ik bot, maar een enkele keer trof ik literatuur die iets te maken had met mijn eigen gevoelens voor seksegenoten.

Als ik nu in mijn huidige woonplaats in het computerbestand van de openbare bibliotheek zoek naar romans met het thema ‘homoseksualiteit’ krijg ik een lijst van ruim 300 titels. En het gaat dan vrijwel alleen om romans en verhalenbundels die de laatste tien jaar verschenen zijn. Van Louis Couperus, André Gide, Anna Blaman, Andreas Burnier, Gerard Reve en andere ‘klassieken’ vermeldt de computer slechts een enkele titel.

Lees het volledige artikel op DBNL Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren

https://www.dbnl.org/tekst/_tsj001199501_01/_tsj001199501_01_0048.php?fbclid=IwAR0VBaRvY0YEi7Rtcy9NJ6KSGrvtz5PhDqYPWLibOj8DP_Ep6S3Ps7nXH60




Geen opmerkingen:

Een reactie posten