Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


open op zondagnamiddag van 14u tot 17u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


dinsdag 4 juli 2017

Een meisje loos van Ton van der Lee

Lieve lezers,

een boekbespreking, dat is ondertussen al even geleden.

Laatst pikte ik  het boek, 'Een meisje loos' op van de tafel bij Kartonnen Dozen (netjes betaald).

Historische roman, zo luidt de ondertitel en dat is correct.  Het ganse boek speelt zich af in de Hollandse Gouden Eeuw en begint in 1625.

Het verhaal :
Krijntje is jong meisje die de val van Breda overleeft.  (Spaanse bezetting).  Ze vlucht naar Amsterdam en kan met moeite in haar levensonderhoud voorzien.  Keihard werken (slavenarbeid)  voor kost en inwoon in een logementshuis.  Tja, de Gouden Eeuw is  'goud' voor de rijke burgerij  die zich  goed bediend van alle rijkdom die Amsterdam binnenkomt.  Voor de werkende klasse blijft  er amper een kruimeltje over.  Krijntje hoort vertellen dat er in 'Den Oost' een tekort is aan  Europese vrouwen en een huwelijk met een welgestelde man zou haar leven een andere wending kunnen geven.  Probleem, ze kan  een overtocht nooit betalen.   Samen met een vriendin besluit ze aan te monsteren op een schip van de Verenigde Oostindische Compagnie als matroos maar dan vermomd als man.  (Geen vrouwelijk scheepsvolk toegestaan)
Het lukt haar om de overtocht naar Batavia te overleven en gaandeweg  een weg te zoeken richting  'rijke partij'.

Het boek :
Ton van der Lee heeft gekozen een aantal gekende en gedocumenteerde personages samen met  de historische gebeurtenissen te mengen met zijn romanpersonages.
Zo krijg je als lezer niet alleen een roman mee naar huis maar tegelijk een geschiedenisles.
Naast een stuk sociale geschiedenis van zowel de 'upper class' als de 'under class' krijgen we kijk op   een hoofdstuk uit de Nederlands geschiedenis, het VOC tijdperk  samen met  de kolonisatie van wat we nu Indonesië noemen.
(Nederlands Indie)

Vrouwen die zich als man (jongen) lieten aanmonsteren klopt historisch.  Zo vind je in onze bib het boekje 'Daar was laatst een meisje loos' van Dekker Rudolf  cat.90/824,  waarin het fenomeen wordt beschreven.  Er is nog een jeugdboek verschenen van Henk van Kerkwijk  'Het vuile mes' met een min of meer gelijkaardig thema.   (niet in de bib, enkel nog verkrijgbaar 2e hands).    




Ik heb het boek met plezier gelezen, zeker het eerste deel boeide me.  Krijntjes leven in Amsterdam en de reis naar Batavia.
Het tweede deel van boek, na haar (zijn) aankomst in Batavia (thans Jakarta) vind ik vooral als  historische achtergrond interessant.  Als Belg weet ik toch een stuk minder van de Nederlandse gescheidenis.
Het verhaal van de 'mannenjacht' van Krijntje kon me minder bekoren.

Al bij al een lezenswaardig boek waar je wat van opsteekt.  (de grens tussen fictie en non-fictie is hier erg dun)

Het boek is te verkrijgen bij Kartonnen Dozen, de u welbekende boekhandel.  (isbn 9789026 335624)

Mocht u het willen schenken aan de holebibib zullen we het in dank aanvaarden en graag toevoegen aan onze collectie.

Gilbert De Cooman
uw boekenbeheerder



Geen opmerkingen:

Een reactie posten