Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


vrijdag 3 november 2017

Lust en Littekens van Herman CoolsIn ‘Lust en Littekens’ vertelt Herman Cools op creatieve wijze over de zoektocht van gay mannen naar een eigen plek onder de zon.  Hun verhalen over liefde, lust, verslaving, woede en intimiteit worden vermengd met reflecties, dromen en sprookjes. De auteur vertelt vanuit zijn ervaring als psychotherapeut zonder evenwel in wetenschappelijk jargon te vervallen. Het verhaalelement primeert. Het boek is zeker aanbevolen voor mannen
in het stadium van hun prille coming out. Niettegenstaande dat de plaats van vele mannenervaringen wel enigszins aan de marginaliteit van het homoleven gesitueerd moet worden: parkings, obscure bosschages, sauna’s….

Herman Cools studeerde theologie, gestalt, psychosynthese, tantra, NLP, multidimensionele psychologie, familieopstellingen, systemisch werk en emotioneel lichaamswerk.
Die achtergrond is merkbaar in zijn taalgebruik waarbij vaak gerefereerd  wordt aan Bijbelse gebeurtenissen en personen, vaak aan Carl Gustav Jung, aan esotherisch gedachtegoed.
Zeer vaak ook wordt verwezen naar homoseksualiteit in andere culturen. Zo was het voor mij een revelatie om een uitgebreide beschijving te vinden voor ‘berdache’. Ik wist dat er een regenboogorganisatie met die naam op internet actief was, maar de native american achtergrond van het woord was me onbekend.

Nochtans is het boek geen zwaarwichtig wetenschappelijk werk. Dat zegt de schrijver
ook zelf bij de aanvang van het boek. Het geheel leest als een (auto)biografische roman gekruid met vele wetenswaardige intermezzo’s. Al deed het  beschrijvende, poëtische taalgebruik me soms wel wat aan Couperus denken.
Maar over het algemeen is het boek zeer leesbaar en zeker ook interessant dus voor jonge coming outers.

Boekenbeheerder Marc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten