Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


woensdag 20 augustus 2014

Vanuit de verte van Donna Milner

Lieve lezers,

Vanuit de verte van Donna Milner   een boekbespreking


'Hij kwam te voet. Als een luchtspiegeling verrees hij uit de golvende hitte boven de bochtige zandweg naar ons huis.  Ik sloeg hem gade vanuit de schaduw van onze overdekte veranda. Ik was 14 die hete julidag in 1966'

Alzo begint  deze Canadese roman, 'Vanuit de verte'.  De 'hij' wordt River Jordan, een Amerikaanse jongeman die de Canadese grens heeft overgestoken als dienstweigeraar, we spreken hier over de jaren 1960 en de Vietnam-oorlog is bezig.   River is niet alleen, ongeveer 120.000 jonge mannen trokken in die jaren de grens over om aan de dienstplicht te ontsnappen.  Voor de ene waren zij helden die 'weigerden het zwaard op te pakken' voor de andere een bende lafbekken.  De controverse is steeds blijven duren, ook nadat president Clinton hen gratie verleende.  Een monument aan de grens, om deze kleine landverhuizing te herinneren, kon uiteindelijk niet wegens de 'gevoeligheden' van  de Amerikaanse buren.  

'Vanuit de verte' is een familiegeschiedenis, of beter het uiteenvallen van een familie, gestart met de aankomst van de jonge Amerikaan op de familieboerderij.  River brengt in één keer de jaren '60 binnen in een rustige, traditionele  boerengemeenschap (muziek, lange haren, geweldloosheid, vriendschap  en meer).  
Het verhaal is verteld vanuit het standpunt van Natalie, de 15 jarige dochter. Zij observeert hoe River haar vader, moeder, broers Carl en Morgan en in het bijzonder Boyer, de eerstgeborene, voor zich weet te winnen. Ze komt zelf ook in de ban van de knappe jonge man.  Als ze merkt dat ze niet alleen om zijn gunsten bedelt steekt jaloezie de kop op en de familie spat tenslotte  uit mekaar.

Een 'feel-good' roman, ja. Een dosis romantiek, ja.... .. een stuiversroman (=keukenmeidenroman, maar dat woord is mogelijk te beladen).. neen,  daarvoor is het een te goed geschreven verhaal.  Donna Milner gebruikt de techniek om regelmatig te switchen op te tijdslijn tussen 1968 en 2003 om haar verhaal volledig  uit de doeken te doen.  Je krijgt, naast de familiedragedie een stuk minder gekende geschiedenis mee.  De karakters worden langs meer dan  één kant geschilderd.  Geen bordkartonnen personages, maar mensen met goede en slechte kanten, volledige mensen dus.
Voor mij, een goed boek om mee te nemen op een rustige zomeravond op een stille plaats.  (Pas op voor de muggen, want het zal snel laat worden!) 
Een mannenboek? een vrouwenboek? Aan u de keuze.


Vanuit de verte van Donna Milner 
verkrijgbaar in 't Verschil    en in de holebibib.   

ontwerp monument
Gilbert De Cooman,
uw boekenbeheeder
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten