Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


donderdag 7 augustus 2014

The life and times of Harvey Milk van Randy Schilts

LL,
op deze dagen van gay prides past een stukje geschiedenis.... ik laat Alex aan het woord :

JE ZULT GAYS HOOP GEVEN – EEN BIOGRAFIE‘Je zult gay-mensen hoop geven’, dat was Harvey's politieke boodschap. Hij  was de eerste openlijke gay die in de States een politiek mandaat bekleedde, namelijk supervisor (schepen zouden wij zeggen) in San Francisco. Op 48 jarige leeftijd werd hij er in 1978 vermoord, samen met de burgemeester, door Dan White. White kreeg voor deze dubbele moord een milde straf omdat de jury nogal eenzijdig samengesteld was. Er zetelde bijvoorbeeld geen enkele homo in en het waren uitsluitend katholieke, blanke middenstanders. Milk had zijn gewelddadige dood zien aankomen en gaf er deze betekenis aan: ‘If a bullet should enter my brain, let that bullet destroy every closet door.’Milk was samen met duizenden andere gays uit alle streken van de US in de jaren zeventig van vorige eeuw aanbeland in Frisco, voornamelijk in de Castro-wijk. De populatie werd op enkele honderdduizenden geschat. Stonewall-Inn (1969) lag vers in ieders geheugen gegrift en de strijd van de zwarten en andere minderheidsgroepen tegen racisme bloeide. Tegelijkertijd woedde er een hevige anti-homostrijd. Zo voerde in 1977 de actrice Anita Bryant op dubieuze bijbelse gronden actie tegen de ‘verwerpelijke’ homoseksualiteit en  senator John Briggs diende een wetsvoorstel in om leraars die openlijk homoseksueel waren uit de publieke scholen te bannen om zo 'werving' te voorkomen,wat volgende repliek van Milk opleverde: ‘If it were true that children mimicked their teachers you’d sure have a helluva lot more nuns running around.’
 
De jaren zeventig waren heel belangrijk in onze ontvoogdingsgeschiedenis zowel in de States als hier te lande (eerste homo-optochten). Ze leverden een moderne martelaar op: Harvey Milk. Hij zei voortdurend dat het niet over hemzelf ging noch over een politiek zitje, maar over een beweging, een beweging die hoop moest brengen in het leven van velen.
Deze biografie is  een boek dat iedere rechtgeaarde (!) persoon zou moeten gelezen hebben want het is Grote Geschiedenis. Shilts is tevens de auteur van een  boek (en later film) over de aidsepidemie in het begin van de jaren tachtig ‘And the band played on’. Hij is reporter en beschikt over een enorme hoeveelheid gegevens.
Naast dit boek zijn er ook twee films uitgebracht over het leven en de dood van Harvey Milk.   een documentaire film  (docu)
en een speelfilm (speelfilm)

SHILTS Randy, The Life and Times of Harvey MILK. The mayor of Castro
Street. Atlantic Books, London, paperback 2009 (Oorspronkelijk 1982). 464
pp met documenten en index. ISBN 978-1-84887-244-8  verkrijgbaar in
boekhandel  ’t Verschil 12,60 € en ook te ontlenen in de holebibib
(non-fictie).

Meer quotes van Milk:
‘Too much anger of gays simmered beneath the surface, all over the world.’
‘All human beings have power.’
‘I’ve always considered myself part of a movement, part of a candidacy.
I’ve considered the movement the candidate.’
‘A true function of politics is not just to pass laws, but to give hope’
(inaugural speach).
‘The important thing is n’t that we live on hope alone, but that life is
not worth living without it.’

Alex Scheirs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten