Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


donderdag 3 juli 2014

Verder van Isabelle van Ewijk

Lieve lezers,

Hierbij een boekbespreking van een medewerker van de bib en lid van de boekenleesclub.

Verder van Isabelle van Ewijk

Als de partner overlijdt waar je jaren lief en leed mee deelde, wat doe je dan als achtergebleven partner?  Met deze vraag wordt  het hoofdpersonage Tes uit 'Verder', geconfronteerd als haar partner, de veel oudere Marijn, overlijdt.  Na zeventien jaar relatie blijft Tes alleen achter.  Marijn beschermde haar, was haar gids, een moederfiguur, haar alles.  Na twee jaar rouwen schudt Tes' beste vriendin Judith haar wakker: "Ga verder met je leven, vind je draai terug maar vooral, zoek jezelf en ben deze persoon dan ook".
Geen gemakkelijke opdracht voor Tes.  Marijn deed immers alles voor haar, nam de beslissingen.  Aarzelend stapt Tes terug de wereld in.  Ze leert andere vrouwen kennen.  Vrouwen die ongekende hartstocht  in Tes losmaken, haar terug doen opleven op allerlei vlakken, zowel seksueel als toekomstgericht.  Wat wil ik,wie ben ik en was ik die persoon tijdens mijn relatie met Marijn wel, is DE vraag  die Tes zich doorheen het verhaal afvraagt. Een proces van vallen en opstaan, rennend in de wereld maar tegelijk ook terugkruipend in de 'veilige' herinnering aan Marijn.

Verder is het niet alleen het verhaal van Tes' verwerking.  Het gaat eveneens over Tes' ouders (twee mensen die ze gaandeweg veel beter leert kennen dan voorheen), haar vriendschap met haar trouwe steun en toeverlaat Judith, het verhaal van de andere vrouwen in haar leven.  Verhalen die zich niet opdringen maar goed verweven worden in Tes' verhaal.  Waarbij Tes ook beseft dat deze verhalen, tevens haar verhaal zijn en haar helpen om te vinden wie ze is en verder te kijken dan alleen haar eigen verdriet en terug mee te doen in haar omgeving.
Opmerkelijk  hierbij is dat Tes aan het begin van 'Verder' het dagboek van Marijn vindt.  Op geregelde tijdstippen in het boek leest Tes in dit verslag en krijgen we een wisselwerking tussen de twee vrouwen.  Een wisselwerking die voor mij als lezer niet altijd zo gemakkelijk om volgen was, vooral omdat Isabelle Van Ewijk dit gegeven al vroeg in het verhaal opvoert.  Maar het daagde me uit om verder te lezen en uiteindelijk te hunkeren naar hoe het verhaal van Marijn een goede aanvulling vormt van Tes zoektocht.

Net zoals in 'Verpand' schrijft Isabelle Van Ewijk met een glasheldere en vlotte pen in de eerste persoon en in de tegenwoordige tijd.  Dit staat de lezer toe om dicht  bij Tes te blijven, haar angsten, twijfels en vreugdes mee te voelen en te leven.  Isabelle slaagt er bijzonder goed in om de spanning op te bouwen en ons te blijven boeien van begin tot einde. Het boek wordt hierdoor een echte page-turner en sleurt de lezer mee tot het uit is.
Caroline Elskens

voorstelling van het boek in 't Verschil 18/3/14


Geen opmerkingen:

Een reactie posten