Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


zondag 6 april 2014

De twee Hotel Francforts van David Leavitt

Lieve lezers,

Bijna 3  maanden is het nu  stil op het blog van de Holebibib.  Is het bibliotheekschip verdwenen in de golven van de tijd?  Stel u gerust mijn beste bibvrienden , er zijn dan  wel allerhande hervormingen binnen het RH. bezig maar de bib staat nog recht.
Non-fictie is raadpleegbaar na afspraak, fictie is beschikbaar voor ontlening in boekhandel 't Verschil.

Uw boekenbeheerder heeft gedwongen door de omstandigheden voor even  vrijaf genomen.  Onze moeder, die mij de wereld van boeken en bibliotheek heeft leren kennen, is niet meer. Een ingrijpende gebeurtenis waarvan de verwerking en tijd en mededogen zal vragen.

Ik heb niets geschreven maar wel gelezen,  met name "De twee Hotel Francforts" van David Leavitt.
Een aanrader van Bart van 't Verschil en wat een aanrader.  David Leavitt heb ik altijd  graag gelezen  vanaf zijn eerste boek met kortverhalen "Familiedans".   Link naar website
David is een echte verteller van verhalen iets wat ik erg waardeer.  "De verloren taal der kranen" is nog een mooi boek van zijn hand, trouwens erg goed verfilmd in 1991 door de   BBC (waarbij het verhaal in London werd gesitueerd).filmfragment

Terug naar zijn laatste telg.
Het verhaal is een klein stukje geschiedenis van bij het begin van wereldoorlog II.  Twee koppels Amerikanen, allebei verblijvend in Frankrijk, zijn op de vlucht voor het oprukkende Duitse leger en stranden tenslotte in Lissabon.  Hier wachten ze op ss Manhattan die hen terug zal brengen naar de Verenigde Staten.
Pete en Julia Winters en Edward en Iris Freleng ontmoeten elkaar in Lissabon en sluiten vriendschap.  Een bijna 'gedwongen' vriendschap, veroorzaakt door de speciale  omstandigheden. Het zijn die omstandigheden van  onzekerheid, twijfel, angst die hen als lotgenoten bindt en hen tegelijk met zichzelf confronteert en doet uitstijgen boven hun gewone levenspatroon. Het verhaal eindigt nogal abrupt  bij de aankomst van het schip en beslaat een  kort stukje geschiedenis van een 14 tal dagen. Leavitt heeft zicht uitstekend gedocumenteerd (dankbetuigingen) en er steekt heel wat historisch materiaal in zijn boek  Het blijft natuurlijk een roman maar dan wel een goed vertelde roman. Je leeft mee met de personages en proeft de smalle straatjes van Lissabon.   Een dikke aanrader!!
Ik heb het boek gekocht in boekhandel 't Verschil, het staat (nog?) niet op de planken van de holebibib maar sta me toe het aankoopcomité dit boek aan te raden.

bert, uw boekenbeheerder


Geen opmerkingen:

Een reactie posten