Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


maandag 29 april 2013

Een goede moeder van Jodi Picoult

LL,

Zoë is muziektherapeuteen ziet haar huwelijk ten onder gaan na de zoveelste mislukte zwangerschap.  Ze gooit zich op haar werk en aanvaardt een baan bij schooldecaan Vanessa Swaw.  Hun professionele relatie groeit uit tot een liefdesrelatie.
In tussentijd probeert haar ex- man  Max aan zijn alkoholverslaving te ontsnappen en sluit zich aan bij een religieuze gemeenschap.
Wanneer Zoë en Vanessa een gezin willen stichten en hierbij gebruik willen maken van ingvroren embryo's van Max en Zöe, ondervinden ze hier de intolernatie en vooroordelen van een extreem conservatieve en gelovinge gemeenschap die alle middelen zal gebruiken om hun zondige relatie EN kinderwens te dwarsbomen.

"Een goede moeder" is een spannend drama waarbij de karakters diepgaand worden uitgewerkt.  Het verhaal wordt telkens vanuit het standpunt van één van de drie hoofdpersonages verteld, waardoor je een goed inzicht krijgt in hun karakters.

Jodi Picoult  heeft haar huiswerk goed gedaan.  De gevoelens en coming-out van Zöe, de alkoholverslaving van Max, de discriminatie in bepaalde delen van de VS... Alles wordt realistisch weergegeven, zonder veel pathos.
Het verhaal neemt veel wendingen, net zoals het leven. Pas op de allerlaatste bladzijde vallen alle puzzelstukken in elkaar.

Toch zijn er een paar opmerkingen.
De vertaling is bij momenten slordig en er staan en paar taalfouten in het boek.  Het verhaal speelt zich volledig af in de VS, maar bij de vertaling worden Nederlandstalige tijdschriften aangehaald (zoals "Zij aan Zij") en spreekt men over de HBO-opleiding.
Bij het boek hoort een cd die bij de Nederlandse vertaling achterwege is gebleven.  Er wordt wel verwezen naar een online soundtrack maar die is niet makkelijk te vinden.  Gezien het belang van muziek in dit boek is het spijtig dat is verloren is gegaan.

Het blijft niettemin een uitstekend boek dat je in spanning houdt tot de laatste bladzijde.

Micha Cole

Geen opmerkingen:

Een reactie posten