Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


maandag 18 maart 2013

Verpand door Isabelle van Ewijk

LL,“‘Die nonsens geloof je toch zeker zelf niet!’
Met die woorden viel ze mijn leven binnen.”…

… en valt de lezer het boek binnen.
De liefdesthriller start wanneer Henri, een 31-jarige Antwerpse lesbienne, op een bedrijfsfeest Tara hoort en ziet. Tara is “een vrouw met uitstraling”. Henri is onmiddellijk “heftig door haar beroerd”. Vanaf het allereerste moment weekt Tara dus heel wat bij haar los. Heel impulsief volgt en filmt Henri Tara en de man in haar gezelschap, Pierre Declerck. Zowel Tara, Pierre als het filmpje gaan een belangrijke rol spelen in Henri’s leven.
Belangrijk is ook (het gebrek aan) familie; Henri kent alleen haar moeder. De naam van het hoofdpersonage is daarbij niet willekeurig gekozen.
Het is een roman met een diepgaande psychologische tekening van de personages en soms is dat best wel ingewikkeld. Toch ontbreekt het het boek niet aan vaart! Saai is het in geen geval; er gebeurt wel één en ander… Het verhaal heeft heel wat soms voorspelbare maar vaker verrassende wendingen. Het is spannend en je kan je laten meeslepen door de passionele verhaallijn.

In een interview met Isabelle van Ewijk, de schrijfster van dit spannende boek, las ik dat ze zich helemaal heeft laten gaan in Henri en dat Henri op een bepaalde manier een ongecensureerde versie is van haarzelf.
Isabelle van Ewijk groeide op in Nederland. Nu werkt en woont ze in Antwerpen.

Meestal kan ik me niet uren tot het lezen van een boek aanzetten. Met “Verpand” had ik daar niet zoveel moeite mee. Het debuut van Isabelle van Ewijk leest met andere woorden enorm vlot. Bovendien bleef ik aan het einde niet met een leeg gevoel zitten.


Antwerpen: Uitgeverij ’t Verschil, 2012 368p.
ISBN 9789490952105
€ 19,95
Holebibib F1010/3457

Ann Van de Vloet

         
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit boek is ook door uw boekenbeheerder gelezen en alzo.... 

Verpand door Isabelle van Ewijk  -- tweede keer ---- LL, 

Deze debuutroman  is ons door de uitgeverij 't Verschil welwillend ter beschikking gesteld.  
Het boek oogt uiterlijk een tikje nostalgisch, romantisch  en Frans of beter 'Parijzerig'.    
Zo zijn we gelijk op het verkeerde been gezet.  Het verhaal  ontwikkelt zich in Antwerpen.  De stijl is helder.  Denk aan 'de heldere lijn' van Hergé.  Mevrouw Van Ewijk gebruikt deze stijl in woorden.   Niks geen krullerige taal, omfloerste omschrijvingen en of poëtisch woordgebruik.  Recht toe, recht aan.  Het is zelfs te merken in de gebruikte typografie.  
Krachtig! No-nonsens!

Bij het lezen van de eerste bladzijden heb ik me wat moeten dwingen om door te gaan.   Het duurde even tot het verhaal me vastgreep, dat gebeurde vanaf hoofdstuk 2.  We hebben dan de werkzetel van Henri, een jonge  vrouw met een drukke job, verlaten en stappen binnen bij haar vriend en haar moeder.  Het leven en de omgeving van Henri worden ons  nu geschilderd.  Haar drijfveren, haar leven intrigeert ook...Waarom? .. 
Ze is (te) nieuwsgierig naar het leven van haar nieuwe collega Tara.  Hoe, waarom..  Henri's zoektocht naar haar eigen achtergronden en die van de mensen die ze meer of minder liefheeft mogen we als lezer meemaken.
Zoals het in een goede familiegeschiedenis past zijn er donkere hoeken en onverwachte onthullingen die het geheel spannend maken.  
Romantiek ook, zonder roze wolk, die lost snel op door de gebeurtenissen van het leven. 

Samengevat : een sterk, onderhoudend boek.  Aanrader voor nieuwsgierige mensen.  

Gilbert De Cooman , boekenbeheerder 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten