Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


zaterdag 22 december 2012

Roze pen 2012


Lieve lezers,
Op 2 december was het zo ver : d e 5e editie van ‘Met een Roze Pen geschreven’. Enkele vermeldingen in de pers en op Radio1 (Ruut Joos) kondigden al aan dat dit niet onopgemerkt zou voorbijgaan. Als publiekstrekkers stonden Sven Pichal, Truus Druyts, Bart Stouten en Jan Vander Laenen op de affiche. Als locatie hadden we het mooie auditorium van bibliotheek Permeke ter beschikking gekregen (meer dan 100 zitjes) en dat bleek….. te klein te zijn voor het zo talrijk opgekomen publiek. Zowat 140 dames en heren, literatuurliefhebbers dienden zich aan. Het hoogste aantal ooit op een Roze Pen.
Na een interview met Carla Walschap door Ann Van de Vloet met overhandiging van een chique ‘Roze Pen’ kon het programma beginnen. Sven loodste ons langs 40 eeuwen holebigeschiedenis, te beginnen bij de oude Egyptenaren, de Sumeriërs (Gilgamesh-epos), de oude Chinezen, Indiërs, Arabieren, Grieken en Romeinen. In de meer recente tijden werden heilige huisjes als Goethe, arabische dichters en Guido Gezelle niet uit de weg gegaan. Het opzet, namelijk aantonen dat holebi’s van alle tijden en van alle culturen zijn, is ook dankzij de kunstige slides die Marc Daems maakte en die de teksten prachtig illustreerden zeer zeker geslaagd te noemen.
Truus las onbekende, maar zeer mooie Chinese vrouwengedichten voor, alsook werk van de eerste grote lesbische dichteres Sappho. Met perfect accent las Jan voor in het Italiaans en het Frans en Bart in het Engels. Poëzie klinkt dan ook het mooist in de oorspronkelijke taal. Coördinator Philippe Bonne las dan weer een Vlaamse klassieker als ‘Dien Avond en die Rooze’. Samen met Fran Bambust evoceerde hij een minder bekend voorval uit onze geschiedenis, nl. die van De Bredassche Heldinne.. Wij hoorden het proces (uit 1751) van een Antwerpse vrouw, die, om aan de kost te komen voor haar vrouw en kinderen, zich liet inlijven in het leger. Ze verzweeg dat zij lesbisch was. Anders zou haar een veel zwaardere straf boven het hoofd gehangen hebben.
De interessante, maar soms pijnlijke geschiedenis van de onderdukking van homo’s en lesbiennes door de eeuwen heen, boeiend gebracht door Sven en de mooie gedichten werden afgewisseld met muziekfragmenten en stukjes film.
Na de pauze lazen Bart en Jan voor uit hun eigen, verdienstelijk werk en bracht Fran nog enkele gedichten van Ana Blaman ten gehore.
Zoals het bij een jubileumeditie past werd het geheel afgesloten met een natje en een droogje.
De HolebiBib sprokkelde materiaal uit haar rijke collectie boeken, waarmee Sven en de gasten nog vele uren hadden kunnen doorgaan. De vele positive reacties van het publiek bevestigde dat de HolebiBib en de illustere gasten voor een fijne namiddag hadden gezorgd, waarbij de rijkdom van de holebicultuur in al haar facetten aan bod kwam . De rijke geschiedenis van de holebi’s in de wereld is veel te weinig bekend bij het grote publiek. De Holebibib wil hierin verandering brengen, niet alleen door een uitgebreid en actueel aanbod, maar ook door (literair-historische) evenementen als "Met een Roze Pen geschreven…". We dromen al van een volgende editie met bloemlezingen uit het œuvre van de belangrijkste 20e eeuwse roze auteurs : Woolf, Pasolini, Forster, Alice Nahon, Gerard Reve, James Baldwin, F.G.Lorca, enz. Wie zelf nog voorstellen wil doen, of graag mee zijn/haar schouders onder dit project zet, kan zich steeds kandidaat stellen bij de HolebiBib.


Philippe Bonne


Foto's : Roze Pen 2012 in foto'sGeen opmerkingen:

Een reactie posten