Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


donderdag 3 november 2011

Wapenstilstand.

Lieve lezer,

11/11/2011, ook de bib kan er niet aan voorbij.  Ten lande worden de eerste voorbereidingen getroffen om in 2014 het begin van wereldoorlog I te herdenken.  In de Westhoek zijn nog talrijke getuigenissen aanwezig.  Het meest zichtbaar zijn de vele oorlogskerkhoven, groot en klein.  Ben je aan zee, doe eens de moeite om zo een mooi onderhouden perk op te lopen.  Loop langs de witte stenen en kijk naar de zerken.  Zelfs op een mooie zomerdag krijg je koud en word je stil.  "Unknown Soldier, Age 17, Unknown Soldier, Age 19, Unknown Soldier, Age 17".  Soms een naam en een regiment. Rij na rij.
Dat er ook liefde mogelijk was in  de vreselijkste omstandigheden denkbaar, bewijzen een aantal boeken.  In oktober heb ik  een mooie roman gevonden tussen de laatste giften. "Bij afwezigheid van mannen" van Philippe Besson.  Het verhaal van 3 mannen.  Vincent, een jonge student, een oudere schrijver Marcel, zijn mentor en Arthur, een jonge soldaat.  Tijdens het verlof van Arthur (één week) ontdekken  Vincent en Arthur de liefde en passie voor elkaar.  Vincent laat Marcel niet vallen en alzo ontstaat een soort driehoeksverhouding.  Het boek eindigt niet met het vertrek van Arthur naar de "groote oorlog" maar volgt de drie mannen naar een onvermijdelijk  einde en tegelijk de ontknoping van hun verhouding.
Verwacht geen "alles komt goed" verhaal. Hoe kan het ook anders.   Het is een verhaal over menselijke mensen en mooi geschreven.

In de bib onder F1020/2856

Dit boek is niet het enige werk met WOI als achtergrond, ik wil ook het drieluik van Pat Barker even onder uw aandacht brengen.  Een "post war" verhaal.
In de bib onder F1020/2570-2571-2569

bert, uw boekenbeheerder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten