Welkom in onze Holebibibliotheek


Draakplaats 2 - 2018 Antwerpen


www.holebibib.be


Open op zaterdag- en zondagnamiddag van 14u tot 16u

De catalogus kan je via deze link doorzoeken.


maandag 28 juni 2010

Met een roze pen geschreven 2010

LL, (lieve lezer)

Zaterdag 26/6 is het belangrijkste "event" van de holebibib doorgegaan op de zolder van het Roze Huis Antwerpen.  We mochten een 70 tal toehoorders verwelkomen.  Dankzij het vervroegde aanvangsuur is het dit jaar geen literaire sauna geworden.  Wat dan wel?  Na de opening door Sven Pichal heeft de  minister van onderwijs Pascal Smet  zijn openingsspeech gehouden.  Wat ik hieruit vooral heb onthouden is de mededeling dat er een werkgroep alle schoolboeken gaat nakijken op genderdiversiteit, wat er op neerkomt dat onze  lagere schooljeugd niet langer alleen een 'standaardgezin' met  mama, papa, broertje, zusje zal ontmoeten in hun schoolboeken.  Lies Offeciers heeft daarna aan de hand van vele citaten ons laten kennismaken met de geschiedenis van het holebi zijn in  jeugdboeken.  Voorwaar geen mooi plaatje in de oudste boeken maar vooral een negatief beeld  met   veel kommer en doodgaan.  Op dit ogenblik verschijnen er niet  niet alleen meer jeugdboeken , het holebi zijn wordt  meer als een 'gegeven' dan als een probleem  bekeken.   
Vervolgens nam  Floortje Zwigtman plaats op de stoel om haar trilogie De groene bloem,  voor te stellen,  de vragen van Sven  en het publiek te  beantwoorden en tenslotte een stukje voor te lezen.   Na de gong was het de beurt aan  Dirk Bracke  om op de stoel plaats te nemen. Hij had het vooral over zijn boek Zij en Haar.
Vaststelling : mevrouw Zwigtman schrijft over een jonge homo,  mijnheer Bracke over lesbische meisjes.
Moniek Fransen stelde haar vereniging 't Kwadraat voor : de organisatie richt zich tot holebi ouders, holebi's met kinderwens en ruimer tot mensen met kinderwens.  Zij sprak over de door hen georganiseerde Mamoesdag.   Tot slot mocht Sven afronden en iedereen naar de receptie zenden.  Dit jaar was er voor het eerst voorzien in kinderopvang.  De kindjes zijn vergast op animatie en 'verantwoorde'  lectuur,  aangeleverd door de holebibib.
en dan nu naar de volgende editie!
het Bib team     --  foto's van het event volgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten